lördag 12 februari 2011

Min supersidekick Thorsten har gjort mig nyfiken på Aspergers syndrom.


Jag tror Thorstens öppenhet är livsviktig, och att om vi får en chans att lära oss nåt, så måste vi ta den.
I tre dagar har Expressen berättat om diagnosen Aspergers syndrom.Tidningen har fått glada mejl från läsare, som vill berätta själva om hur de hanterar sin funktionsnedsättning.
Jag ska inte våga mig på nån tolkning, alla med Aspergers är säkert inte stöpta i samma form, men Tommy Mäkelä skriver i Expressen att han ser sin funktionsnedsättning som en tillgång.
- Personer med Aspergers syndrom är duktiga på logiskt tänkande, och på att lösa problem. Får vi arbeta med något som passar oss är vi oftast extremt noggranna och ambitiösa.
- Vi är inte så bra på socialt småprat - å andra sidan är vi ärliga, raka.
- Och jag är inte rädd för att misslyckas.

Det viktiga är de goda berättelserna, och att alla vi andra för all framtid lär oss så mycket, så att vi vet att det är lika befängt att vara rädd för människor med Aspergers som för närsynta!!!!!

10 kommentarer:

  1. Innan Sverige blev politiskt korrekt gällande frågor som rör den kära multikulturen så fanns det hopp om att Sverige skulle utvecklas till ett samhälle där det var lika naturligt att ha Aspergers som att vara närsynt.

    Idag har klockan på många håll vridits tillbaka inom det handikappolitiska arbetet och tillhörande policyutveckling. Hur skall dessa kostnader mätas i en nära framtid. När en fråga och ett område hela tiden får ekonomiska resurers samt expertstöd så får andra områden ge vika. Det är precis det som har hänt där den moderna policyutvecklingen inom funktionshinderområdet har satts åt sidan i den stora debatten.

    Tack Carina-Fina för att du kontinuerligt visar på dina moderna och humana, medborgerliga syn på funktionshindrades rättigheter. Det tycker jag att du skall ta fram nästa gång någon visar dig rasistkortet.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-02-12 18:31

    Alltså, jag som har Asperger känner inte att jag konkurrerar med invandrare om resurser. Det stora problemet är i stället arbetslivets likriktning, där alla arbetsplatser blir allt mera lika varandra och där social kompetens - jag får gåshud - är ett tvingande krav. Nischerna i arbetslivet för allt från vaktmästare till specialist, där vi, från våra olika förutsättningar trivs, försvinner i allt raskare takt. Ett annat stort problem är ändrat syn hos FK för sjukersättning på deltid, för många med neuropsykiatriska funktionshinder (Asperger, ADHD, DAMP, Tourette, OCD...) en förutsättning för att överhuvudtaget kunna jobba. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag lyckade få 25 % varaktig sjukersättning, min lediga onsdag är min viktigaste medicin, den gör att jag orkar jobba de resterande 75 %.
    Och sedan, en gång för alla, personer med Asperger begår inte fler brott än andra, snarast tvärtom. De flesta är som jag snarast livrädda att begå lagöverträdelser och har dåligt samvete vid gränskontrollen redan utan att smuggla...

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-02-12 18:54

    Förstår inte att ett positivt multikulturellt klimat skulle stå i någon slags motsatsställning till ett samhälle som jobbar på att förenkla livet för människor med funktionshinder. Jag noterar med tacksamhet att Thorsten delar min fundering.

    SvaraRadera
  4. Berätta för mig om ditt positiva multikulterella samhälle, Ulf, var finns det?
    MrX

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-02-12 19:45

    MrX! Vad jag menar är att en positiv hållning till ett mångkulturellt samhälle inte behöver stå i motsatsställning till ett samhälle som också arbetar för att förenkla livet för människor med funktionshinder. Jag sa inte något om att detta samhälle fullt ut existerar. Inte minst i mitt eget land finns mycket att göra för att nå mål inom ramen för det ovan skissade.

    SvaraRadera
  6. Håller helt med Ulf H. "Vad jag menar är att en positiv hållning till ett mångkulturellt samhälle inte behöver stå i motsatsställning till ett samhälle som också arbetar för att förenkla livet för människor med funktionshinder". Det är min uppfattning att det indirekt blir en motsatsställning idag.

    Samtidigt som jag också håller med Thorsten S. som beskriver utmärkt hur det förhåller sig.

    För det är komplext att diskutera dessa frågor och när det hela tiden är mångkultur högst upp på agendan tar andra frågor stryk.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-12 20:51

    En gång till: Jag har Asperger. Jag känner mig inte ett dugg hotad/utkonkurrerad av / i motsatsställning till mångkulturen. Punkt!

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte, det är inte heller det jag menar. Jag står dock fast vid att mångkultur är högt på agendan och frågor som rör policys och vart vi är på väg gällande handikappolitik i Sverige är långt ned på agendan. Delar jag upp din utmärkta kommentar ovan skulle det kunna bli nog så viktiga ämnen som bränderna i Rosengård etc. Jag tycker mycket om att läsa vad du skriver, men vi kan sätta punkt här.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-02-12 21:37

    Vi måste komma bort från konstgjorda motsatsförhållanden Ett exempel:
    Bra och tydlig skyltning, begripliga bruksanvisningar, enkelt hanterbara och robusta vardagsföremål är bra för:
    * synskadade
    * reumatiker med värkande fingrar
    * nyinvandrade med begränsade språkkunskaper
    * ADHD-personer med dålig koncentrationsförmåga
    * motoriskt fumliga med Asperger eller DAMP
    * utvecklingsstörda
    * "normalstörda" en dålig dag
    Alltså: bra för alla, ingen lider. Och detta gäller för mycket som utmärker ett mänskligare samhälle!

    SvaraRadera
  10. Håller helt med dig Thorsten Schütte! Universell design är bra och livsviktigt för alla. Bra kommentar! (p.s. det är jag som är anonym ovan i andra kommentarer).

    SvaraRadera