måndag 5 maj 2014

Nyttig repris om vänsterns skattepolitik från Fejan!



10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas:- De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting- Den 5:e betalar 10 kr- Den 6:e betalar 30 kr- Den 7:e 70 kr- Den 8:e 120 kr- Den 9:e 180 kr- Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr
De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och ärnöjda med uppgörelsen om 1000 kr. 

En dag säger restaurangägaren:- "Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på eramiddagar i fortsättningen".
En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nudet händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsomskatter betalas.De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hurska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr såatt alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr.Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:eoch 6:e personen betalt för att äta.

Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättreatt reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut debelopp varje person skall betala. Resultatet blir att även
den 5:e personen får äta gratis.Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr,den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället förtidigare 590 kr.

Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer ätagratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat...Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen.
Han pekar på den 10:e och säger:Men han sparar 70 kr!
Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att hanfår sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.
Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.
Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!
De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honomför allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur defattiga.

Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönttycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt: 

Det fattas 520 Kr...


7 kommentarer:

  1. Läste den igår. Jag gillar inte alliansen för övrigt men det här är tänkvärt.

    SvaraRadera
  2. Tänkvärt, absolut. Delar annars din uppfattning.

    SvaraRadera
  3. Den franske smör-, citron- och äggula-presidenten försökte sig på det och vips så var de närande bosatta i andra länder.

    SvaraRadera
  4. Verkar vara praktiskt att genomföra om man vill bara behålla de "solidariska" i landet.

    SvaraRadera
  5. Det där är en av skattesmitarnas förening, som har hittats på för rätt länge sen. När jag ännu inte hade hittat min rätta plats, så skrev jag en del kommentarer på Di.se, och jag tror det var där jag såg den först. Visst den är ju en sann bild av verkligheten, men den utelämnar hur mycket nytta var och en gör för sin lön, där de fattigaste troligen är lågavlönade kroppsarbetare och den rikaste kan få sina pengar av pappa, utan att göra ett enda dugg. Men den åskådliggör ju progressiviteten i skattesystemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du kanske att den 10:e smet från betalningen?

      Radera
  6. Olli #
    "där de fattigaste troligen är lågavlönade kroppsarbetare och den rikaste kan få sina pengar av pappa, utan att göra ett enda dugg. "
    Ja tänk så synd det är om de stackars "fattiga"
    En lågavlönad betalar väl också skatt,dessutom så har en "kroppsarbetare" inom byggsektorn t ex inte särskilt låg lön.
    " den rikaste kan få pengar av sin pappa "
    Varför skulle han få det när han redan är rik ?
    Dessutom så har han knappast blivit rik på att betala höga skatter på grund av att han också måste försörja gratisätarna .

    Lars P

    SvaraRadera