tisdag 16 april 2013

Islam och mänskliga rättigheter.


Kairodeklarationen om de mänskliga rättigheterna i islam är en deklaration som medlemsstaterna i Islamiska konferensorganisationen antog i Kairo 1990 och som förmedlar en muslimsk syn på mänskliga rättigheter och slår fast sharia som deras enda grund.
Flera muslimska länder ansåg att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inte tog hänsyn till kulturella och religiösa förhållanden. (!?)

Konflikter mellan islam och de mänskliga rättigheterna finns när det gäller kvinnans ställning, religionsfriheten och yttrandefrihet, områden där Kairodeklarationen skiljer sig från den av FN antagna motsvarigheten. 

Kairodeklarationen om mänskliga rättigheter i islam lades fram av OIC (Organization of the Islamic Conference, som består av 57 muslimska stater) 1990 presenterades den, på Irans initiativ, som ett alternativ till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Här är den mänskliga gemenskapen åsidosatt till förmån för umma, den islamiska gemenskapen, vilken kallas "the best nation". Målet är i stället för universella mänskliga rättigheter "ett värdigt liv i överensstämmelse med den islamiska sharian". I Kairodeklarationen är det exempelvis i praktiken förbjudet att konvertera från islam, och yttrandefriheten får icke användas mot religionen.

Så. 

Inte mycket att missförstå här, klart som kristall, och alla krokiga socialdemokratiska, moderata och svenska frågetecken uträtade.

2 kommentarer:

  1. De som inte ens kan stava till mänskliga rättigheter, än mindre leva efter dem, borde inte heller omfattas av dem.

    SvaraRadera
  2. Och framför allt inte låtsas att de står för och lever efter dem.

    SvaraRadera