torsdag 2 december 2010

Idag var jag var helt malplacé. I dubbel bemärkelse.


Idag har det varit en mycket, mycket lycklig och lite ovanlig dag.
En av mina bästa flygarkompisar som flyttat tillbaks Tornedalen, var i Stockholm för att undersökas på Radiumhemmet efter sin cancer. Och efter undersökningen friskförklarades hon för första gången - kontrollerna fortsätter i fem år till - så vi tyckte att vi hade världens bästa anledning att slå oss lösa på en glad lunch tillsammans. Jag hämtade henne på sjukhuset i denna vidriga vinterköld, som för henne är rena västanfläkten, och iväg bar det till Gamla Stan. Gamla Stan är ett ställe som vi stockholmare själva inte besöker så ofta, men just idag kände vi för att strosa lite och julfönstershoppa.
Men, så var det det där med parkeringsplats. Jag körde runt, runt, runt, försökte vänta ut någon som aldrig åkte, så jag fortsatte att leta. Under tiden bubblade vi friskt, vi har inte setts på länge och vi var ju dessutom härligt uppsluppna efter sjukhusbesökets spänningar.
Och fråga mig inte hur det gick till.
Men som jag har en vana att hamna mitt i händelsernas centrum, så ska ni inte bli förvånade.
Utan att uppriktigt kunna erinra mig exakt hur det gick till såhär i efterhand, så befann vi oss körande bland alla turisterna mitt på gågatan Västerlånggatan!!!
Folk började vifta ilsket, några skakade vilt påhuvudet, andra ropade NEIIIJJJJ - här kan ni inte köra, några försökte hindra oss genom att ställa sig framför bilen.
Jag tittade på min flygarkompis, tittade framåt, tittade bakåt, och om jag inte skulle köra ihjäl eller backa på ett antal julsflanörer, så krävdes det allvarlig koncentration för att jag skulle lyckas ta oss ur situationen.
Det var då jag brast ut i gapskratt. Jag skrattade så hela bilen skakade och tårarna sprutade ur ögonen, min kompis som är lite försiktig av sig och aldrig gör nåt obetänksamt nånsin, var tyst i två sekunder, sen började hon också skratta. Helt våldsamt. Så där satt vi och garvade läppen av oss.
Och vicken syn det måste ha varit.
Nå, jag lyckades samla mig och sakta rulla fram till en minimal tvärgata, där jag försiktigt kunde svischa ner till en trafikerad gata.
Hade bilen haft svans hade den definitivt haft den mellan benen.
Sen blev det vegitarisk lunch eftersom min kompis inte äter varken kött eller fisk, och det var premiärveggo för mig.
Gott och intressant, gästerna var typ annorlunda - SE BILDEN -och nu undrar jag bara, blir man sån av kosten?

15 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-02 20:45

    Du bar Dig i alla fall bättre åt än man som hade fått spunk och mejade ner fotgångare där för några år sedan. Bara tanken att köra bil i centrala Stockholm ger mig ångest. Det är säkert lika illa i London eller Paris, men konstigt nog inte i Berlin, där hittar man i regel avgiftsfria parkeringar vid nästan varje trottoarkant, konstigt nog!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag minns den händelsen. Om jag inte missminner mig var det ännu ett fall av en människa som behövde psykologisk hjälp, inte slängas ut på gatan.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-12-02 20:55

    Alldeles korrekt. Han hade flera gången förgäves sökt hjälp, precis som mannen som klubbade folk med ett järnrör samma år. Och det är också människor med sådana öden som inte saknas när de dött i sin ensamhet i en lägenhet...

    SvaraRadera
  4. Men........ Inte en enda människa? Familj, grannar, polare, affärsbiträde, läkare, brevbärare, läkare, socialkontor....... Det är bara för grymt.

    SvaraRadera
  5. Hahaha!! En sådan grej händer bara när två kvinnor möts och har allt annat att göra än att koncentrera sej på trafiken! Hade velat vara med och se din min!!
    /B-M

    SvaraRadera
  6. :-)
    Gissar att du har en liten bil. Med min bil hade jag inte kunnat komma in i gränderna ens med konsistensfett.
    Var halvvegis ett par, dvs jag åt fick och ägg, men inte kött eller fågel. Jag hade fått för mig att diverse känningar av ledvärk (mormor hade reumatism) skulle motarbetas om man inte åt kött.
    Vete 17 om det hjälpte.
    Hur som helst, jag började äta allsidigt efter ett par år, då jag var på skidresa i Innsbruck. Inte lätt att hitta vegetariskt där, eller ens fisk.
    Nu kan jag inte tänka mig att låta bli kött helt och hållet.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Var halvvegis ett par ÅR ...

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Om det hjälper kroppen att må bra, då självklart! Själv älskar jag röding, abborre, oxfilé, murkelpaté, vitlökspaté, spareribs, goa korvar.......
    Är däremot rätt ointresserad av kakor och sötsaker.
    Men det är uppenbart att maten är förenad med en viss livsstil, jag hade ingen aning. Det finns ju vanliga veggisar som min kompis, men annars, på just vårt ställe hade Peter Eriksson tolkats som en snobbig elegant.

    För övrigt skrattar jag fortfarande högt för mig själv bara jag tänker på mitt lilla intermezzo på gågatan.......
    Vilken tur att de inte trodde att jag verkligen var en total nutcase och sydde in mig på Beckomberga. Det hade inte varit roligt för familjen om jag skulle fira jul där.

    SvaraRadera
  9. I min värld finns det bara en kvinna som är så tokig att hon söker parkeringsplats i Gamla Stan i december och absolut bara en som kan hamna på en gågata..! Du kanske ska försöka dig på att åka tunnelbana? Carina-Fina eller Tok-Carina det är frågan? Kram V

    SvaraRadera
  10. Carina-Fina:Sådana små incidenter kan drabba den,bäste,det har hänt mig...En gång på 70-talet råkade jag i Milano missa en av alla de hundraden skyltar som finns..Råkade komma in på en gata som enbart trafikerades av spårvagnar..Väldigt klingande från alla håll,innan JAG fick ordning på det hela.Slutet blev att en spårvagn for framför (om den klingade vet jag ej) och en for bakom mig.Den sistnämnde påkallade allas uppmärksamhet,vilket gjorde mig stolt.Sådan uppvaktning hade jag aldrig före och aldrig efteråt upplevt.Världen vore tråkig om alla vore ofelbara..Inte sant Carina ???

    SvaraRadera
  11. Håller helt med! Vad vore världen utan alla omedelbara, öppna, orädda och lite galna människor? - en mycket tråkig plats!
    Livet är härligt när man kan dela det med varandra! V.

    SvaraRadera
  12. Okej Lars, du och jag, first we take Milan then we take Gamla Stan!
    Jag känner att jag drar mitt strå till stacken när det gäller att, helt ofrivilligt, göra världen lite mindre, hmmm, korrekt.
    Möjligen kunde jag göra den ännu lite mer wild and crazy, om jag som V föreslår började åka tunnelbana, fast....har vi inte provat det en gång för 30 år sen..........?
    Kanske vi inte ska utsätta allmänheten för det en gång till?

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2010-12-03 22:13

    Inga större fordonsincidenter här (bortsett från att jag och en kompis körde ett ånglok en bit i smyg och stoppade ett tåg med hemgjorda knallkapslar...), men en bagageincident på Heathrow december 1990 under uppladdningen till Gulfkriget: Mr. Schutte, please come to the information - what? - Your luggage is humming - jag skickades ensamt långt ut på plattan där min resväska fanns på en bagagevagn - för att stänga av min nyinköpta rakapparat med batteri som hade startat av sig själv. I dag hade man väl sprängt väskan...

    SvaraRadera
  14. Thorsten - det bor en liten Emil i dig!

    Ja. instämmer idag hade väskan med surrret varit blown away.
    Det var bättre förr!

    SvaraRadera
  15. Thorsten Schütte2010-12-04 14:26

    Emil (Michel på tyska) är mycket populär i Tyskland...

    SvaraRadera